Tuesday 15 May 2007

Utrecht

Utrecht Hollandia egyik legszebb városa. Tele kanálisokkal, szebbnél-szebb terekkel, templomokkal, régi épületekkel, szobrokkal. De szerintem a legszebb része ez az átrium itt fenn a szökôkúttal és növényekkel. Ez a katedrális oldalán van, a szerzetesek sétálásra vagy meditálásra használták.
A legszebb csatornák szerintem itt vannak Utrechtben. Van egy kis rész majdnem a víz szintjén, olyan, mint egy kis rakpart. Ez tele van kávézókkal, lakásokkal és egyéb üzletekkel. Åradás idején nem lehet itt mókás lakni...













Ez a katedrális belülrôl. Elég régi, de igazából semmi extra.















Viszont a rózsaablakok azok elég szépek voltak.









Ez pedig az említett kerengô, a templom oldalában. Itt amúgy volt egy magyar kápolna is, amit a reformáció által üldözött magyar katolikusok építettek.













Gargoyle. Elég sok volt itt belôlük.












Ez szintén az átrium.








Ez az utrechti csillagvizsgáló, igazából ez volt utam fô célja, de persze zárva volt isten tudja miért, pedig nyitva kellett volna lennie. Kicsöngettem ôket, de ôk sem tudták miért volt zárva a múzeum.









A kis kanális...













Szép ház...
















Ez pedig Harald viking király rúnaköve, amit a dánok ajándékoztak a hollandoknak. Na ez baromi jól néz ki! 980-ból származik és tele van írva rúnákkal, meg végtelen hurkokkal. Egyébként a szüleinek állít emléket ezzel Harald. (meg magának is...)










Ez egy másik kis átrium, tele emberrel.

No comments: